This is an education site.
9 – 10
Subject
Four
Unit Name
Are we Aware?
Lesson 1 The Ferry Boat
Tick the best answer.
(1) A ferry boat was playing on the river Here ‘Playing’ means –
Ans: (c) Travelling along a route.
(2) Why was everybody trying to be get into the boat?
Because –
Ans: (d) It was going to be dark and stormy evening.
(3) The boatman requested the people to wait, because –
Ans: (b) The boat had already too many people.
(4) “With to many people on board, the boat sank” – Here the phrase. ‘On board’ means –
Ans: (a) On the boat .
(5) It was not a fatal accident the statement tells us that –
Ans: (a) Nobody died.
(6) The boat was overcrowded. Here ‘overcrowded’ means –
Ans: (b) The boat was unable to carry any more people.
(C) Discuss in groups and write answers to these questions.
(i) Why did some people have little or no patience when the ferry boat was in danger of sinking ?
Ans: People thought that a storm was appeared and it was getting dark and if they couldn’t cross the river instantly they might fall in a big problems in case of returning home. So some of them became impatient to get the boat thought in seemed that the boat was overcrowded and in the danger of sinking.
(2) ‘No more. No more, please wait? Who said this? Explain in 2/3 sentences.
Ans: The boat man of the ferry said this, Every passenger was trying to get into the boat. But the boatman could realize the consequence of that impatience. So he was earnestly requesting the passengers to wait for the next term.
(3) Answer the questions below:
(a) If we have too many passengers at a bus of or train station, what may happen?
Ans: When the numbers of buyers are so many in the market. The sellers always take the advantages. The price of fish is likely to go up. At the same time the place will be crowded and buyers and sellers will make a lot of noise. It will create sound pollution.
(b) If we have too many passengers at the bus or train station, what may happen?
Ans: Actually, if a bus stand of railways station becomes full passengers. It will also crate sound pollution. And sound pollution may cause our hearing problem. At the same time people may feel boring such a situation.
Lesson 2 Are We Too Many
Tick the correct answer
(1) Bangladesh is a small country because –
Ans: (a) Its land area is small.
(2) Density of pollution in any country means –
Ans: (d) Too many living in sq k.m.
(3) Our yearly population growth rate is –
Ans: (b) 1.40%
(4) Our birth rate is —– per thousand.
Ans: (c) 20.1.
(5) What will be the size of our population in 2050?
Ans: (a) 150 m.
(C) Listen again and answer these questions.
(1) How do you get the population growth rate of a county?
Ans: We can get the population growth rate of a country by knowing the change in the population over a particular time.
(2) Why will the population of Bangladesh be so large in 2050?
Ans: The population of Bangladesh will be so large in 2050 because its growth rate is very high but mortality rate is going down.
(D) In terms of land area Bangladesh is (1) (larger) than Sri Lanka, but (2) Smaller than India. China is, of course, (3) bigger of all the four countries. Sri Lanka has the (4) least population among the four countries. However, china has the (5) highest population shown in the chart. In fact, china has the (6) largest population in the world and India has the (7) Second highest population in the world. On the other hand, China has the (8) least growth. Rate among the 4 countries, Bangladesh has (9) less growth rate than India, but higher birth rate than (10) china and (11) Sri Lanka.
(E) Write a paragraph about the population situation of any of the countries above
Population situation in Bangladesh
Bangladesh is a small country. The total land area of Bangladesh is 148, 460 sq km. Its population is over 165 million. But Bangladesh is density populated area. It is the eighth largest country of the world in population. The total density of population is 1116 per sq km. The birth rate of population is 18.18 per 1000. The death rate of population is 5.5 per one thousand. That means birth rate increases in double manner, where death rate is very low. The growth rate of population is 1.04%. It is a high rate. If population grows in such a manner, it will surely be double in next twenty to twenty five years. The extra people will need many extra things and place also. They also need food, clothes, schools and other necessary things. But Bangladesh cannot afford to met all these additional things. So we should take a serious steps to control the growth of population.
Lesson 3 Our Food and Shelter
(D) Tick the best answer.
(1) The rate of increase in food production cannot keep pace with the rate of population growth.
The sentence means that the food production
Ans: (b) is less than what is needed.
(2) How can our housing problem add to our food problem?
Ans: (d) for making too many houses, people are using the crop land.
(3) What makes our land shrink day by day mentioned in line no. 13?
Ans: (b) Houses and factories are being built on it.
(4) Many people may have to live on trees, because –
Ans: (c) They may not find land to make houses.
(5) People are cutting trees to –
Ans: (d) Grow crops or make houses.
(E) Make a list of things Ms Choudhury saw as a child in the village. Why do you think she liked them?
Ans: The things Ms Choudhury saw as a child are –
(1) Green paddy fields
(2) Yellow mustard field
(3) A tall tarmarind tree
(4) A big banyan tree
(5) A wood in the northern side of the village
From the text we know that she liked them as. She tells her students in the class that her childhood days were delightful. And in the description of her childhood she expresses her fondness to those things.
Lesson 4 The Story of Lipi
Make predictions. One is done for you.
If Lipi had married Tara Mia that time –
(a) She would have become a mother of one or children.
(b) Her health hazard would increase.
(c) All her dreams would be shattered.
(d) She could have died at the time of going birth of her child.
(C) Fill in the blanks in the passage with will/would.
“I don’t exactly how I should go about my plan. But one thing I know for sure. I (1) will need a lot of money for the work. If I had 5 million taka. I (2) would start an adult education centre. Then if I found an expert on adult education. I (3) would prepare learning materials for the people. If you ask him what the materials (4) would look like, he (5) would be able to explain in details. I know if the people attented the class at the centre, they (6) would learn how to read, write and count. I (7) would definitely give time to this project. But to carry out the project successfully. I (8) will have to live in the village almost permanently. Here is a problem. Who (9) will take care of my flat in Dhaka? If I had a good, reliable man, I (10) would make him caretaker of my flat. But where (11) will I find such a man?
(D) Read the beginning of the story. Write ten now sentences to complete the story in a way you would like.
Ans: Nahar was very honest. She decided to find out the original owner of his gold. Her husband tried to prevent her from doing so. But she did not listen to him she continued to look for the original owner. She decided to utilize the gold for Nobel works. So she decided to sell the gold and build a charitable orphanage and hospital in her village home. Doing all these soon she became very famous and honoured everywhere. She always tried to help the poor farmers of her village. Thus he village has become very prosperous.
Lesson 5 Let’s become skilled workforce
(E) Write a paragraph by rearranging the following sentences or sentence parts
Ans: You cannot speak all the language of different people of different countries to communicate with them. Therefore you need a common language. i.e. English, which is understood by people more or less all over the world. For example, you can do business with a Chinese, a Japanese a France, an Arab or a Nigerian if you know English. You can learn a common language in and outside the classroom, also other things like the radio, TV, computers and newspapers can help you learn English.
(F) Discuss in groups and write answers to these questions.
(1) Describe briefly the things that have made the present world smaller.
Ans: The use of internet, Skype, 3G technology Google search engine, Gmail, video conferencing, satellite TV, have made this present world smaller.
(2) Give reasons why a common language needed in today’s world.
Ans: It’s not possible for a personal speak in different languages. Again for businessman communication they must have learn English. For higher studies learn English, for better jobs and salaries are have learn English. It is a strong stool to develop our self.
(3) Why is English needed all the more in Bangladesh?
Ans: if we learn English we can communicate with the rest of worlds effectively. People who know good English are required everywhere in order to avail the best opportunities. We have to learn English.
(4) How can our youths become skilled work force?
Ans: First, the youths should set a goal. After setting the goal they should work according to the way to goal. In order to be educated in the latest science technology’s they have to be really good in the skills of English. They have to work for the development of the nation. If they develop themself, the nation also be developed.
Three
Events and Festivals
Mother’s day can be traced back to the times of ancient Greece when tribute was paid to Ria, the mother of Gods. The next recorded tribute to mothers was paid during the 17th century when England celebrated ‘Mothering Sunday’ on the fourth Sunday in honour of Mary, the mother of Jesus Christ. মা দিবসটি প্রাচীন গ্রিসের সময় থেকে চিহ্নিত করা যেতে পারে যখন দেবতাদের মা রিয়াকে শ্রদ্ধা জানানো হয়েছিল। মায়েদের প্রতি পরবর্তী রেকর্ডকৃত শ্রদ্ধা 17 শতকের সময় দেওয়া হয়েছিল যখন ইংল্যান্ডে যীশু খ্রিস্টের মা মেরির সম্মানে চতুর্থ রবিবার 'মাদারিং সানডে' উদযাপন করা হয়েছিল।
Julia ward Howe, an American author who wrote ‘The Battle of Hymn of the Republic’, suggested the idea of Mother’s Day in 1872. However, it is Anna Jarvis of Philadelphia who is credited with creating mother’s Day in 1905. In 1910, west Virginia became the first state in the USA to adopt a formal holiday to recognize mothers. A year later, nearly every state officially marked the day of celebration. In 1914, President Woodrow Wilson proclaimed Mother’s Day as a national holiday to be the second Sunday of May. জুলিয়া ওয়ার্ড হাউ, একজন আমেরিকান লেখক যিনি 'দ্য ব্যাটল অফ হিমন অফ দ্য রিপাবলিক' লিখেছিলেন, 1872 সালে মা দিবসের ধারণাটি প্রস্তাব করেছিলেন। যাইহোক, এটি ফিলাডেলফিয়ার আনা জার্ভিস যাকে 1905 সালে মা দিবস তৈরির কৃতিত্ব দেওয়া হয়। 1910 সালে, পশ্চিম ভার্জিনিয়া মায়েদের স্বীকৃতি দেওয়ার জন্য আনুষ্ঠানিক ছুটি গ্রহণকারী মার্কিন যুক্তরাষ্ট্রের প্রথম রাজ্য হয়ে উঠেছে। এক বছর পরে, প্রায় প্রতিটি রাজ্য আনুষ্ঠানিকভাবে উদযাপনের দিনটিকে চিহ্নিত করে। 1914 সালে, রাষ্ট্রপতি উড্রো উইলসন মে মাসের দ্বিতীয় রবিবার মা দিবসকে জাতীয় ছুটি হিসাবে ঘোষণা করেছিলেন।
Today Mother’s Day is celebrated throughout the world on different days. The USA, Denmark, Finland, Italy, Turkey, Australia, Begium and Bangladesh celebrate the day on the second Sunday in May, while the UK and some other countries do it on the fourth Sunday.
On this day, mothers are honoured by their families in different ways. They dine out with them, give them flowers and gifts and send them cards. আজ বিশ্বজুড়ে বিভিন্ন দিনে পালিত হচ্ছে মা দিবস। মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র, ডেনমার্ক, ফিনল্যান্ড, ইতালি, তুরস্ক, অস্ট্রেলিয়া, বেজিয়াম এবং বাংলাদেশ মে মাসের দ্বিতীয় রবিবার দিনটি উদযাপন করে, যেখানে যুক্তরাজ্য এবং অন্যান্য কয়েকটি দেশ চতুর্থ রবিবার এটি পালন করে। এই দিনে, মায়েদের তাদের পরিবার বিভিন্নভাবে সম্মানিত করে। তারা তাদের সাথে খাবার খায়, তাদের ফুল এবং উপহার দেয় এবং তাদের কার্ড পাঠায়।
The celebration of Mother’s Day should be every day. Mothers are the persons who nurture us, teach us, protect us and make us feel good. They are the people in our lives who are the most responsible for the way we grow. মা দিবস উদযাপন প্রতিদিন হওয়া উচিত। মায়েরা এমন ব্যক্তি যারা আমাদের লালন-পালন করেন, আমাদের শেখান, আমাদের রক্ষা করেন এবং আমাদের ভালো বোধ করেন। তারাই আমাদের জীবনের মানুষ যারা আমাদের বেড়ে ওঠার জন্য সবচেয়ে বেশি দায়ী।
(C) Choose the correct answer:
(1) According to ancient Greek myths Rhea is the –
Answer: (a) Mother of gods.
(2) The name of Jesus Christ’s mother was –
Answer: (b) Mary.
(3) Julia Ward Howe was –
Answer: (d) American.
(4) Mother’s Day was first announced as a formal holiday in the USA in –
Answer: (d) 1914.
(5) In 1914 the American president was –
Answer: (d) Wilson.
(6) Which country doesn’t celebrate mother’s day on the 2nd Sunday of May?
Answer: (b) The UK.
(D) Listen to the text again and answer these questions.
(1) What country first observed mother’s day as a national holiday?
Answer: America first observed mother’s Day as a national holiday.
(2) When is mother’s day now celebrated by most of the countries in the world?
Answer: Mother’s Day is a celebrated 2nd Sunday on May by most of the countries in the world.
(3) How is mother’s day usually observed?
Answer: Mother’s day is usually observed with flowers, cards, candy, and dinners out.
(4) Why should we observe Mother’s Day?
Answer: We should observed mother’s Day to show respect and great love to our dear mother.
(E) Write a paragraph by answering each of the following questions:
(1) Do you help your mother her house work? How?
Answer: Yes, I help my mother with her house work. I love my mother more than anything in the world. Her smile is the most beautiful thing to me in my life. My mother also loves me very much. I am the eldest child of my mother. I am very obedient to her. I love to keep close contact to my mother. Sometimes whenever I am at home, I help my mother with her house hold works. I help my mother with her cooking. I wash and clean things as she tells me to do. Sometimes I go to shop buy things as she tells me to buy.
(2) Do you celebrate Mother’s day? If yes, when and how?
Answer: Every years I celebrate mother’s day on the 2nd Sunday, of May. To celebrate the day I prepare a bunch of flowers from collecting my gardens and offer it to her as a gift.
(1) What does May Day refer to?
Answer: May Day refers to 1st may, 1886, when the workers laid down their lives to establish on 8 hours work day.
(2) How long did the workers have to work a day before the May I strike?
Answer: The workers have to work 14 hours or even more a day before the May i strike.
(3) Why did the workers in Chicago go on a strike?
Answer: The workers in Chicago went on a strike to established an eight hour work day.
(4) What do you learn from the events of May 1, 1886?
Answer: From the events of May 1, 1886, I learnt that workers will continue to be exploited until they stand up to gain their better working conditions better pay or better lives.
Lesson 3 International Mother Language Day-1
(C) Complete the chart
(D) Match the words with their meanings
(E) Answer these questions:
(1) Why do we observe 21 February as the international mother language day ?
Ans: The UNESCO has proclaimed February 21 as the international mother language day in 1999. So we observed 21 February as the international mother language day.
(2) What happened when Urdu. Was declared as the only official language of Pakistan ?
Ans: The declaration raised a storm of protest in the eastern part of the Pakistan. It continued non-stop, the government banned all the tax of public meetings.
(3) The seed of independence was sown in 21 February 1952? Do you agree with the comment ? Why?
Ans: Yes, I agree on this day by protesting the one sided decision of the government of Pakistan. The people of East Pakistan understood how to struggle against illegal decision and procession. So the people of East Pakistan dreamt to be free from West Pakistan.
Lesson 4 International Mother Language Day-2
(C) Match the words/phrases in the table with their meaning.
(D) Read the text in B again and answer these questions.
(1) Why is 21 February called Shaheed Dibosh?
Ans: 21 February is called Shaheed Dibosh because of the supreme sacrifices of the martyrs of language movement of 1952.
(2) Why do people go to the Shaheed Minar. How do they go there?
Ans: People go to Shaheed Minar in barefoot processions. Singing mourning songs. They place wreaths at the Minar. Many of them visit the graves of the martyrs and pray for them.
People wear black badges and they go there.
(3) Why is 21 February now observed throughout the world every year?
Ans: The UNESCO on 17th November in 1999 proclaimed February 21 as the international mother language day. It is observed throughout the world every year.
(E) Complete the passage with suitable words.
On 21 February 1952 blood was shed at a place between Dhaka medical college and Dhaka University in order to establish Bangla as a state language of Pakistan. All subsequent movements contributed the struggles for independence had their origin from the historie language movement. Shaheed Minar is the symbol of the supreme sacrifice for the mother tongue.
Lesson 5 Independent Day
(c) Match the words with their meanings
(D) Choose the best answer.
(1) Our one of the most important state festivals is –
Ans: (d) Independence Day.
(2) The celebration of Independence Day begins with –
Ans: (b) Gun shots.
(3) The National Mausoleum is –
Ans: (c) At Savar.
(4) On Independence Day the national parade is held –
Ans: (a) At the national parade ground.
(E) Write in brief, how you celebrated this year’s Independence Day at your school.
Ans: Independence Day is celebrated on 26th March of every year in our school. It is a national day off for every students this day we remember the great struggle of freedom. On this day at morning our head teacher hoisting the national flag near our school ground. We remember this day with due respect. Independence Day is a national festival of Bangladesh. On this day the school building is decorated nicely. We each school at 7 am. After hoists the flag, we all sing the national anthem. After that some cultural programme is presented and then the teacher deliver speeches to teach us to be faithful to our country.
Lesson 6 Pahela Boisakh
(C) Ask and answer these questions in pairs.
(1) Do you go out in the morning of Pahela Boishakh? If you do, where do you go? If not, what do you do?
Ans: Yes, I go out in the morning of a Pahela Boishakh. I attend the cultural function at Rama Batamul organised by Chhayanaut.
(2) What kind of food do you eat in the morning of Pahela Boishakh?
Ans: I eat Pantavat, with hilsa fish.
(3) Do you wear any special clothes on this occasion?
Ans: Yes, I wear Pajama and Punjabi.
(D) Complete the passage with suitable words.
The word Pahela means the first and Boishakh is the first month of Bangla calendar. The day is observed not only in Bangladesh but also in some other parts of the world. It is celebrated in West Bengal, Assam and Tripura. It is also observed in Australia and the UK. In Australia, the largest festival for Bangla new year in the Sydney Boishakhi Mela held in Sydney Olympic park. In England, the Bangalees also celebrate the day with a street procession in London. It is the traditional Asian festival in Europe, upholding Bangladesh and West Bengal.
(E) Describe your own cultural or religious festival that you celebrate. You can use the following words. You can also use other words relevant to the festival.
Ans: As a social being everybody celebrates festival. It is natural and desire for a human being. As a human, as a Muslim every year I celebrate two festival. The first one is ID-UL-Fetor and 2nd one is after a long months fasting. ID-UL-Fetor celebrated in a manner. A Muslims body and mind are all together purified through a month long fasting.
We buys new cloths, we also prepared many kinds of food, like firni Samai, pays and halim so on. We go to our relatives house and they also come to visit us. In the evening we go to parks or famous places in our country. Moreover we help the poor people with money, clothes and food.